20231215_181848

Τις αλλαγές στη λειτουργία των δήμων καθώς και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν οι νέες δημοτικές διοικήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 παρουσίασε στα μέλη της παράταξης της “Δημοκρατικής Ενότητας” ο δήμαρχος Θέρμης, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος είπε ότι με νόμο που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωή, η Εκτελεστική Επιτροπή, οι δύο Σχολικές Επιτροπές και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και στη θέση τους δημιουργείται μία 9μελης Δημαρχιακή Επιτροπή η οποία θα ασχολείται πλέον με όλα τα ζητήματα. “Θα είναι ο προθάλαμος του δημοτικού συμβουλίου”, όπως εξήγησε. Αυτή θα αποτελείται από τον δήμαρχο, πέντε μέλη της πλειοψηφίας και τρία της αντιπολίτευσης.

20231215_170335

Επίσης, με τον ίδιο νόμο καταργούνται όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων. Ο δήμος Θέρμης είχε ήδη προχωρήσει αυτοβούλως στην κατάργηση του ενός από τα δύο Νομικά Πρόσωπα που είχε, του ΚΕΚΟΠΡΟ (Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιαςκαι Προσχολικής Αγωγής). “τώρα καταργείται με το έτσι θέλω και η ΔΕΠΠΑΘ. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υποβάλαμε ένσταση κατά αυτής της απόφασης η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό του δήμου, να προχωρήσουμε στην κατανομή του προσωπικού στις διάφορες Διευθύνσεις και να βρούμε τρόπους ώστε να διατηρήσουμε σε λειτουργία τα τμήματα της ΔΕΠΠΑΘ, το Ωδείο, τα τμήματα Θεάτρου, Χορού, Μουσικής κ.ο.κ., όπως επίσης και να διατηρήσουμε τα ειδικά τιμολόγια για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι οι δήμοι ανέλαβαν την επιπλέον αρμοδιότητα για τον καθαρισμό εθνικών και περιφερειακών δρόμων, χωρίς όμως να τους δοθούν και τα αναλογούντα κονδύλια.

Αναφερόμενος τα οικονομικά ο δήμαρχος σημείωσε πως το 2024 θα είναι από τις δυσκολότερες χρονιές, ίσως δυσκολότερη και από αυτές την εποχή της οικονομικής κρίσης. Ως βασικές αιτίες εξήγησε πως είναι η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη διαχείριση των απορριμμάτων η οποία οφείλεται σε τέσσερις λόγους: στο Τέλος Ταφής Απορριμμάτων το οποίο θα πρέπει οι δήμοι να το καταβάλλουν από το 2024 και μάλιστα αναδρομικά και για τα δύο προηγούμενα χρόνια, που για το δήμο Θέρμης ανέρχεται περίπου σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Στην αύξηση κατά 40% στο Τέλος που επιβάλλει ο ΦοΔΣΑ για τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, που συνεπάγεται επιβάρυνση περίπου 400.000 ευρώ για τον δήμο Θέρμης. Στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, που υπολογίζεται σε περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο και βεβαίως, στη συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους. “Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε, έπειτα από πολλά χρόνια, σε αύξηση των δημοτικών τελών”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως “και μετά την αύξηση ο δήμος Θέρμης θα συνεχίσει να έχει τα φθηνότερα δημοτικά τέλη στο νομό Θεσσαλονίκης”.

Ο δήμαρχος Θέρμης ενημέρωσε και για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δηλώνοντας πως “εμείς διαφωνούμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι σε βάρος της κοινωνίας. Θα υποβαθμιστεί το επίπεδο εξυπηρέτησης, κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην ποιότητα του νερού, και βεβαίως και στα κοινωνικά τιμολόγια”. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, μετά τις αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των νέων οργάνων της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ), αποφάσισε να μεταθέσει τις αποφάσεις της γι’ αυτό το θέμα, προς το τέλος του 2024. Τέλος, ο δήμαρχος παρουσίασε κάποιες προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης και ζήτησε από τα μέλη της να δηλώσουν συμμετοχή στις επιτροπές οι οποίες πρόκειται να συγκροτηθούν.