Θέρμης, στο οικοδομικό τετράγωνο Γ316, έκτασης 2.950 τ.μ. Πρόκειται για ένα πάρκο το οποίο θα περιλαμβάνει μία μεγάλη παιδική χαρά, χώρο υπαίθριας εκγύμνασης καθώς και χώρο πρασίνου. Ο χώρος περιβάλλεται από τις οδούς Απόστολου Κουγιάμη και Τραπεζούντος και τους πεζοδρόμους Σινώπης και Αργυρούπολης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου περιλαμβάνουν τη δημιουργία τριών ενοτήτων:

Α. Ενότητα παιδικής χαράς

Θα είναι ένας περιφραγμένος χώρο έκτασης 951 τ.μ. εντός των οποίων θα βρίσκονται τα παιχνίδια, οι διαδρομές, καθιστικά, κάδοι, η βρύση, πράσινο κ.ά. Οριοθετείται από τους υπόλοιπους χώρους με την τοποθέτηση μεταλλικής περίφραξης και μιας δίφυλλης μεταλλικής πόρτας. Η είσοδος στο χώρο της παιδικής χαράς γίνεται χωρίς ανισοσταθμία και οριοθετείται από ένα πλάτωμα – χώρο εισόδου με γρανιτικό κυβόλιθο όπου τοποθετείται παρτέρι και η πινακίδα εισόδου. Έξω από το βορειοανατολικό όριο της παιδικής χαράς, επί της οδού Τραπεζούντος, διαμορφώνεται πεζοδρόμιο με βοτσαλωτές πλάκες 40Χ40, πλάκες ΑΜΕΑ από σκυρόδεμα 40Χ40 και γρανιτικό κυβόλιθο. Έξω από το βορειοδυτικό όριο της παιδικής χαράς, διαμορφώνεται ο πεζόδρομος Σινώπης πλάτους πέντε μέτρων με γρανιτικό κυβόλιθο και πλάκες ΑΜΕΑ από σκυρόδεμα 40Χ40.

Όλη η επιφάνεια της παιδικής χαράς έχει μια στάθμη. Διαμορφώνεται μια περιμετρική ζώνη κίνησης πλάτους 2 μ. από βοτσαλόδεμα. Η ζώνη αυτή ορίζει και τις δυο υποενότητες του χώρου παιχνιδιών οι οποίες φέρουν ειδικό αντικραδασμικό δάπεδο πάχους 8 εκατοστών επί βάσης από υδατοπερατό σκυρόδεμα: την υποενότητα παιχνιδιών για ηλικίες 1.5+ με τέσσερα παιχνίδια για συνολικά δώδεκα χρήστες (με μία θέση κούνιας κατάλληλη για χρήση από ΑΜΕΑ) και την υποενότητα παιχνιδιών για ηλικίες 3+ με τρία παιχνίδια για συνολικά δεκαεννέα χρήστες (το σύνθετο είναι κατάλληλο για χρήση από ΑΜΕΑ). Οι δυο υποενότητες διαχωρίζονται μεταξύ τους από διάδρομο πλάτους 2 μ. από βοτσαλόδεμα. Ο χώρος παιχνιδιού γειτνιάζει με επιφάνεια φυτικής γης στο νότιο και δυτικό τμήμα του, με επτά παγκάκια, πέντε κάδους απορριμμάτων, τρεις κάδους ανακύκλωσης και χαμηλά δέντρα. Ζώνη φύτευσης τοποθετείται επίσης πλησίον της περίφραξης στο νότιο, ανατολικό και βόρειο τμήμα. Στο εσωτερικό της παιδικής χαράς, τοποθετείται βρύση. Ένα ξύλινο κιόσκι με ξύλινη στέγη προσφέρει την απαραίτητη σκίαση και προστασία από τη βροχή.

Β. Ενότητα χώρου υπαίθριας γυμναστικής

Χωροθετείται στο βορειοδυτικό τμήμα του Ο.Τ. Γ316. Οριοθετείται με την τοποθέτηση μεταλλικής περίφραξης και μιας μονόφυλλης μεταλλικής πόρτας, έξω από τα όρια της οποίας θα διαμορφωθεί πεζοδρόμιο με βοτσαλωτές πλάκες 40Χ40, πλάκες ΑΜΕΑ από σκυρόδεμα 40Χ40 και γρανιτικό κυβόλιθο. Η είσοδος γίνεται χωρίς ανισοσταθμία και όλη η επιφάνεια του χώρου υπαίθριας γυμναστικής έχει μια στάθμη.

Στο εσωτερικό, απέναντι από την είσοδο, τοποθετείται βρύση. Υπάρχουν πέντε διπλά όργανα εκγύμνασης επί σταθεροποιημένου «μαλακού» δαπέδου συμπυκνωμένου χώματος. Περιμετρικά του χώρου, τοποθετείται φυτική γη και φύτευση με θάμνους και δέντρα. Εκεί τοποθετούνται τρία παγκάκια και δυο κάδοι απορριμμάτων.

 

Γ.  Ενότητα χώρου πρασίνου

Στο νότιο, δυτικό, ανατολικό καθώς και σε τμήμα του δυτικού ορίου της ενότητας πρασίνου, φυτεύεται φυτοφράχτης από φωτίνια. Στα βόρεια, γειτνιάζει με τις άλλες δυο ενότητες οι οποίες φέρουν περίφραξη. Έξω από τα όρια της ενότητας διαμορφώνεται πεζοδρόμιο με βοτσαλωτές πλάκες 40Χ40, πλάκες ΑΜΕΑ από σκυρόδεμα 40Χ40 και γρανιτικό κυβόλιθο.

Ο χώρος πρασίνου είναι ένας εύκολα προσβάσιμος χώρος με δυο εισόδους πλάτους δυο μέτρων επί της οδού Τραπεζούντος και του πεζοδρόμου Αργυρούπολης. Οι δυο είσοδοι οδηγούν σε επιφάνειες από σταθεροποιημένο δάπεδο με συμπυκνωμένο χώμα πλάτους δυο μέτρων, οι οποίες εναλλάσσονται στη συνέχεια με επιφάνειες από βοτσαλόδεμα, μαύρες βοτσαλωτές πλάκες 40Χ40 και επιφάνειες πρασίνου με φυτική γη. Στο κέντρο της ενότητας βρίσκεται χώρος στάσης – συγκέντρωσης με την κατασκευή κτιστού καθιστικού δύο επιπέδων (αμφιθεατρικό). Το καθιστικό γειτνιάζει με χώρο που πλακοστρώνεται με μαύρες βοτσαλόπλακες. Από αυτόν τον χώρο, ο επισκέπτης μπορεί είτε να κινηθεί δυτικά προς μια ενότητα δυο παρτεριών με αρωματικά φυτά είτε προς τα βόρεια προς μια ενότητα τριών παρτεριών είτε προς τα νοτιοδυτικά προς το κιόσκι και τον κήπο με τα βότανα. Η πρόσβαση προς τον κήπο με τα βότανα γίνεται με ένα τοξωτό μονοπάτι στρωμένο με ποταμίσια ψηφίδα. Σημειώνεται ότι υπάρχει αλλαγή επιπέδου αφού το νοτιοδυτικό άκρο του Ο.Τ. έχει στάθμη χαμηλότερη κατά 0.50 μ. από την στάθμη της ενότητας του χώρου πρασίνου. Η μετάβαση γίνεται με δυο κλίμακες τριών σκαλιών. Μεταξύ των σκαλιών και του καμπύλου τμήματος του μονοπατιού διαμορφώνεται βραχόκηπος με πέτρα Λακκώματος και βότανα. Σε όλο το χώρο πρασίνου, επιφάνειες φυτικής γης φέρουν χλοοτάπητα, θάμνους και δέντρα (αειθαλή και φυλλοβόλα). Όλο το Ο.Τ. Γ316 θα ηλεκτροφωτιστεί πλήρως. Επίσης προβλέπεται το απαραίτητο σύστημα άρδευσης όλων των φυτεμένων περιοχών και παρτεριών.

 

Το εργοτάξιο επιθεώρησαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Γαντάς, μαζί με την επιβλέπουσα του έργου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Δήμητρα Παπαδοπούλου. «Είναι ο μεγαλύτερος χώρος συνεύρεσης των κατοίκων και αναψυχής στη Θέρμη και είναι για όλες τις ηλικίες. Η περιοχή της επέκτασης αναπτύσσεται ραγδαία και εκτός από τις απαραίτητες υποδομές, οι κάτοικοι έχουν ανάγκη και από τέτοιους χώρους, για να συνευρίσκονται, για να παίζουν τα παιδιά τους με ασφάλεια, αλλά και για να γυμνάζονται στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο ξεκινά το μεγάλο έργο της ανακατασκευής παιδικών χαρών και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών. Πρόκειται για παιδικές χαρές σε Θέρμη, Τριάδι, Ταγαράδες, Νέα Ραιδεστό, Τρίλοφο, Καρδία, Βασιλικά, Περιστερά, Λιβάδι, Φιλοθέη. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων μέσα στους προσεχείς μήνες όλες οι κοινότητες του δήμου Θέρμης θα έχουν σύγχρονες παιδικές χαρές, πιστοποιημένες, όπως απαιτεί η νομοθεσία, προκειμένου τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια».