Την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου κήρυξε το βράδυ της 28ης Ιουνίου ο δήμαρχος Θέρμης και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της δημοτικής παράταξης. Απευθυνόμενος προς τα εκατοντάδες μέλη της «Δημοκρατικής Ενότητας», ανάμεσα στα οποία ήταν και περίπου εκατό πενήντα υποψήφιοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι,  ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα για να ανακοινώσω επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας μας». Νωρίτερα, κατά την έναρξη της γενικής συνέλευσης παρουσιάστηκε η Πολιτική Διακήρυξη Αρχών της παράταξης στην οποία συνοψίζονται οι πολιτικές αρχές και οι στόχοι ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, την οποία ενέκριναν στο τέλος της γενικής συνέλευσης τα μέλη της «Δημοκρατικής Ενότητας».

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε ότι «η παράταξή μας διαχρονικά έχει αποδείξει ότι δεν παράγει μόνο καινοτόμες πολιτικές θέσεις, αλλά υλοποιεί δεσμεύσεις. Η δική μας παράταξη θεωρεί ότι η πολιτική δεν είναι η τέχνη του επιθυμητού. Δεν είναι η διατύπωση αόριστων υποσχέσεων. Η Δημοκρατική Ενότητα έχει διαχρονικά αποδείξει ότι πολιτική σημαίνει να λαμβάνεις πολιτικές αποφάσεις και να διατυπώνεις συγκεκριμένες προτάσσεις που καθορίζουν το μέλλον των κατοίκων του τόπου μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον ενός τόπου το διαμορφώνουν οι ίδιοι οι πολίτες του και οι αυτοδιοικητικές αρχές. Η αγάπη για τους πολίτες του δήμου είναι στοιχείο που μας δίνει ώθηση για τη συμμετοχή μας στα κοινά. Το ενδιαφέρον για το μέλλον των κοινοτήτων μας και ιδίως των νέων συμπολιτών, μας οδηγεί να σχεδιάζουμε με στόχο την συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Σήμερα, σας καλώ για άλλη μια φορά να ενωθούμε και να κάνουμε αυτήν την πολιτική εκστρατεία του συγκεκριμένου και εφικτού, πραγματικότητα για άλλη μια δημοτική περίοδο».

 

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κεντρικός στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός περιβάλλοντος κοινωνικής συμβίωσης, απαλλαγμένου από κάθε είδους ιδεολογικά στεγανά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, με γνώμονα το συμφέρον όλων, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα που περιέχει συνετές και υλοποιήσιμες προτάσεις. Και αυτή η συνταγή είναι πλέον απολύτως επιτυχημένη».

 

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε μια πολύ συνοπτική παρουσίαση κάποιων έργων που υλοποίησε ο δήμος στη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου και σημείωσε πως «σε λίγες μέρες που θα αρχίσουμε την οργανωμένη μας προεκλογική εκστρατεία όλο μας το έργο θα δημοσιοποιηθεί. Έτσι θα γίνει έμπρακτα φανερό ότι όταν είμαστε ενωμένοι, οργανωμένοι, συγκεκριμένοι, αλλά και έντιμοι και ειλικρινείς με τους πολίτες, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

 

Οι βασικές αρχές

 

Ο δήμαρχος Θέρμης υπογράμμισε ότι «όπως και τις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, έτσι και η φετινή μας εκστρατεία βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα στον τομέα της ανάπτυξης και την αλληλεγγύη. Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για διαμόρφωση μιας  κοινωνίας όπου κάθε πολίτης θα έχει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, όπου κανένας δεν θα μένει πίσω. Μόνο μαζί, και μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και προσωπικές μικρο-επιδιώξεις μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα προάγει την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ευημερία. Γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος. Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός πολιτισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη. Η παράταξή μας, η Δημοκρατική Ενότητα, είναι διαχρονικά προσηλωμένη σε πολιτικές και ειδικές πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον. Ξέρουμε καλά ότι πλέον η ανάγκη για δράσεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιτακτική. Οι δράσεις μας πρέπει να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένες και να αποτελέσουν τρόπο ζωής όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε ότι τη νέα δημοτική περίοδο θα κινηθούμε στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την πορεία του δήμου μας προς την πράσινη μετάβαση σε όλα τα επίπεδα. Από το περιβάλλον και την ενέργεια, μέχρι και τον τρόπο συνεργασίας και συναπόφασης για την ανάπτυξη του τόπου μας. Και σε αυτόν τον τομέα της συνεργασίας αναγνωρίζουμε όλοι μας τη σημασία που έχει η τεχνολογία που ιδίως μετά την πανδημία έχει επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητά μας».

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

 

Ο δήμαρχος Θέρμης υπογράμμισε ότι η δική μας παράταξή, πέτυχε τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στους τομείς των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, του οδικού φωτισμού, των μεταφορών, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Προφανώς η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα έχουμε θέσει τον δήμο Θέρμης στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Τη νέα δημοτική περίοδο δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, με στόχο να ενισχύσουμε περισσότερο τη συμμετοχή των πολιτών και να διευρύνουμε τις ευκαιρίες προσωπικής και συλλογικής ανάπτυξης».

 

Η κοινωνική Πολιτική

 

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου λέγοντας ότι «το κεντρικό σημείο της λειτουργίας ενός δήμου που σέβεται τους πολίτες του είναι ο σεβασμός στον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι η αλληλεγγύη σε στιγμές προσωπικών κρίσεων. Είναι η υποστήριξη σε περιόδους οικονομικών και κοινωνικών αναταράξεων. Η παράταξή μας έχει ως διαχρονική προτεραιότητα την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών με κεντρικό στόχο την επίτευξη πραγματικής κοινωνικής συμπερίληψης. Η δέσμευσή μας αυτή φαίνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Ο δήμος μας είναι από τους λίγους δήμους της χώρας, αν όχι ο μοναδικός που στηρίζει με συνέπεια και χωρίς να υπολογίζει το κόστος τις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και τις δομές πολιτισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού. Ταυτόχρονα ο δήμος μας έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια που η Δημοκρατική Ενότητα βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας που υποστηρίζει ηθικά, συμβουλευτικά αλλά και υλικά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ώστε να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τη νέα περίοδο δεσμευόμαστε για ακόμη πιο συστηματικό εντοπισμό και ενεργητική αντιμετώπιση των κάθε φύσης περιορισμών, που εμποδίζουν κοινωνικές ομάδες από τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή».

 

Πρόσκληση προς τη νέα γενιά

 

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «βρίσκομαι στο τιμόνι αυτής της σπουδαίας παράταξης για πολλά χρόνια. Ξεκίνησα από απλός κοινοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια ο λαός του δήμου Θέρμης για πολλά χρόνια μου δείχνει την εμπιστοσύνη του εκλέγοντάς με δήμαρχο. Με γνωρίζετε καλά και σας γνωρίζω καλά. Γνωρίζετε ότι πιστεύω βαθιά στη δύναμη του διαλόγου και της συνεργασίας. Για μένα καμία πρόκληση δεν μπορεί να ξεπεραστεί μεμονωμένα. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την ενότητα μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Γι’ αυτό, σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργά στη νέα μας αυτή προεκλογική εκστρατεία, και να μοιραστείτε μαζί μας τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις ελπίδες σας. Αυτή η δημοτική περίοδος είναι σημαντική γιατί τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι η στιγμή που πρέπει  να δείξουμε ότι η πολιτική δεν είναι ένας τομέας για λίγους και εκλεκτούς, αλλά κάτι που αφορά όλες και όλους μας. Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα καλώ όλες και όλους να ενωθούμε σε μια κοινή πορεία δημιουργίας ενός πολιτικού περιβάλλοντος όπου όλες οι κοινωνικές ομάδες μπορούν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για το κοινό καλό. Προσκαλώ και προκαλώ, ιδίως τη νέα γενιά, τα νέα στελέχη της παράταξης μας να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και να οδηγήσουν την Δημοκρατική Ενότητα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής διαδρομής. Αυτή η νέα δημοτική περίοδος θα είναι η δική τους εποχή, η δική τους ευκαιρία να εφαρμόσουν τις ιδέες και τα οράματά τους. Η δική τους ευκαιρία να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου μας».

 

Η «Δημοκρατική Ενότητα» είναι ανεξάρτητη

 

Ο δήμαρχος Θέρμης ξεκαθάρισε πως η «Δημοκρατική Ενότητα είναι μια παράταξη των πολιτών. Δεν φτιάχτηκε από τα πάνω προς τα κάτω. Δεν είμαστε ιδιοκτησία ή παρακλάδι κανενός πολιτικού κόμματος. Στόχος μας δεν είναι να υποστηρίξουμε κάποια κεντρική πολιτική. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την κοινωνία μας πιο δίκαιη κοινωνικά, πιο δημοκρατική και ελεύθερη και πιο αειφόρο. Μόνο μαζί μπορούμε να επηρεάσουμε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις και να δημιουργήσουμε έναν δήμο που θα αντανακλά τις αξίες μας».

 

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος προς τα μέλη της παράταξης ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σήμερα, για άλλη μια φορά ζητώ την εμπιστοσύνη και την  στήριξή σας. Ας ξεκινήσουμε και αυτήν την πολιτική εκστρατεία με ελπίδα, αποφασιστικότητα και φιλοδοξία. Ας εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον που θα ανήκει σε όλους μας και όλοι μαζί να υπηρετήσουμε με αξιοπρέπεια και αφοσίωση τους κατοίκους του δήμου μας. Σήμερα είμαστε όλες και όλοι εδώ μαζί και ενωμένοι γιατί πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να μας ενώνει. Να ενώνει τις καρδιές και τις κοινότητές μας. Σήμερα, ενώνουμε τις ιδέες μας, ενώνουμε τα οράματά μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στηρίζουμε τη Δημοκρατική Ενότητα. Σας καλώ για άλλη μια φορά να αγωνιστούμε για έναν δήμο Θέρμης που ενώνει. Εύχομαι σε όλες και όλους καλό προεκλογικό αγώνα!».