20231018_202203

Την πρώτη ολομέλειά της μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου πραγματοποίησε την Τετάρτη 18 του μήνα η «Δημοκρατική Ενότητα». Συμμετείχαν δεκάδες άτομα, μέλη και φίλοι της παράταξης, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλοί υποψήφιες και υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές. Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θέρμης και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η παράταξή μας πέτυχε μια μεγάλη νίκη, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξεως του 70,82%, το μεγαλύτερο που πετύχαμε ως “Δημοκρατική Ενότητα” από συστάσεως της παράταξής μας και το οποίο αναβαθμίζει πάρα πολύ την αριθμητική μας παρουσία σε όλα τα όργανα διοίκησης του δήμου μας. Για παράδειγμα, στη νέα περίοδο η παράταξη θα εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο με 25 συμβούλους, από 18 που έχουμε στο σημερινό, από τους οποίους οι 7 είναι γυναίκες!».

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε «από βάθους καρδιάς, όλες και όλους,  για τη συμμετοχή σας στην επίτευξη αυτού του σπουδαίου αποτελέσματος. Σας ευχαριστώ για το κοινό ταξίδι,για την κοινή προσπάθεια. Θέλω να ξέρετε ότι για μένα προσωπικά, η συμβολή της καθεμιάς και του καθενός από σας, άσχετα από την προσωπική σας επίδοση, είναι το ίδιο σπουδαία και το ίδιο σημαντική. Αυτό αποδείχθηκε, εκτός των άλλων, και από το γεγονός ότι η συμμετοχή στις εκλογές στο δήμο Θέρμης έφτασε στο 58,3% που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής μας επιλογής να καταρτίσουμε πλήρη ψηφοδέλτια, τόσο για το δημοτικό συμβούλιο, όσο και για όλες τις κοινότητες του δήμου μας».

Τα πολιτικά μηνύματα

Αναφερόμενος στα πολιτικά μηνύματα των εκλογών ο κ. Παπαδόπουλος τα συμπύκνωσε στα ακόλουθα τέσσερα σημεία:

1. Οι πολίτες επιβραβεύουν παρατάξεις που έχουν καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, όπως η Δημοκρατική Ενότητα. «Είναι φανερό ότι οι παρατάξεις που κατεβαίνουν στον εκλογικό αγώνα με χρίσματα αποτυγχάνουν. Και αυτό δεν φάνηκε μόνο στη Θέρμη, φάνηκε και σε άλλους Δήμους.2. Οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο μιας παράταξης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όταν εργάζεται για την ανάπτυξη του Δήμου. «Στις εκλογές αυτές οι πολίτες της Θέρμης αναγνώρισαν την προσπάθειά μας και το έργο μας σε όλα τα επίπεδα, υποδομές, κοινωνικό έργο, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός κ.ο.κ.».3. Οι πολίτες επιλέγουν παρατάξεις που καταθέτουν συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως η «Δημοκρατική Ενότητα». «Αυτό προφανώς σημαίνει ότι την πενταετία που έρχεται οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, εκλεγμένοι και μη-εκλεγμένοι, για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας».4. Οι πολίτες δεν πέφτουν στην παγίδα των επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Επιλέγουν την ανανέωση χωρίς διακρίσεις, με βάση την ηλικία ή τα χρόνια στην αυτοδιοίκηση. «Και αυτό το είδαμε σε πολλούς δήμους. Εκεί που κρίθηκαν οι δήμαρχοι ως ανεπαρκείς, ακόμη και αν ήταν νέοι στην ηλικία δεν εκλέχθηκαν, όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά.Εκεί που οι δήμαρχοι κρίθηκαν ικανοί εκλέχθηκαν παρά την μακρόχρονη παρουσία τους στην αυτοδιοίκηση, όπως σε Νεάπολη-Συκιές, Αμπελόκηπους – Μενεμένη, Πυλαία – Χορτιάτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανανέωση δεν είναι η τροφή της δημοκρατίας. Αλλά ανανέωση σε ιδέες, ανανέωση σε πολιτικές, ανανέωση σε αντιλήψεις».

Η νέα πενταετία

 

Μιλώντας για τη νέα, πενταετή δημοτική περίοδο 2024-2028 ο δήμαρχος τόνισε πως «έχουμε έργα σε εξέλιξη! Μεγάλα έργα όπως π.χ. η Γέφυρα στο Πλαγιάρι-Τρίλοφο, ο Παιδικός Σταθμός στη Ραιδεστό, το Κλειστό Γυμναστήριο στη Μίκρα, ο Βιολογικός, έργα στην επέκταση στη Θέρμη, η Πλατεία Χάνια στα Βασιλικά κ.ο.κ. Συνεχίζουμε με την ίδια ένταση τη διεκδίκηση πόρων. Συνεχίζουμε την κοινωνική μας πολιτική γιατί όπως φαίνεται και από τις διεθνείς εξελίξεις ενδεχομένως θα έχουμε πολλά ζητήματα που και πάλι θα μας επηρεάσουν ως τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Συνεχίζουμε την υποστήριξη στα σχολεία μας και στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα με νέες παρεμβάσεις για να συμβάλουμε στην παιδεία των νέων ανθρώπων του δήμου μας».

20231018_202058

Τόνισε πως «για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που καταθέσαμε και τελικά εγκρίθηκε με το συντριπτικό 70,82% χρειάζεται ομαδική δουλειά. Από όλες και όλους! Ναι, εκείνοι και εκείνες που εκλέχθηκαν έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιπες και οι υπόλοιποι δεν πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο! Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι παρόντες. Ναι, ίσως να υπάρχει μια πίκρα σε εκείνες και εκείνους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Αλλά, επαναλαμβάνω, για μένα όλες οι υποψήφιες και όλοι οι υποψήφιοι έχουν την ίδια αξία. Δεν διαχωρίζουμε τα μέλη της παράταξης με βάση τους σταυρούς προτίμησης. Για μένα, η προσπάθεια της καθεμιάς και του καθενός από σας ήταν πολύτιμη και η παράταξη είναι πάνω απ’ όλα. Με βάση αυτή την πεποίθησή μου, θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση, ακόμη και μέσω επιτροπών, όλων των ανθρώπων της παράταξης που έχουν όρεξη να δουλέψουν και να συμβάλλουν την επίτευξη των στόχων που θέσαμε»

Η λειτουργία της παράταξης

Αναφερόμενος στη λειτουργία της παράταξης ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «η ‘Δημοκρατική Ενότητα’ είναι μια ιστορική παράταξη που ποτέ δεν ήταν εξαρτημένη από κόμματα. Από κανένα κόμμα. Την ‘αρρώστια’ της εξάρτησης από τα κόμματα την αποβάλλαμε πολλά χρόνια πριν και δεν θα επιτρέψω να εμφανιστεί πάλι αυτό το άθλιο φαινόμενο της εμπλοκής των παραγόντων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στα του δήμου». Προειδοποίησε πως «η ‘Δημοκρατική Ενότητα’ δεν θα γίνει εκλογικός μηχανισμός για κανέναν βουλευτή, από κανένα κόμμα. Δεν θα γίνουμε σαν τους άλλους συνδυασμούς, σαν την ‘Παρέμβαση Πολιτών’ για παράδειγμα, που στήνονται για να εξυπηρετούν βουλευτές και κόμματα. Όσο είμαι επικεφαλής αυτής της παράταξης δεν θα επιτρέψω να συμβεί αυτό.

Αντιλαμβάνομαι τις προσωπικές σας φιλοδοξίες. Δεν είναι κακό να είναι κανείς φιλόδοξος. Αλλά υπάρχουν όρια. Και τα όρια αυτά τα έθεσα ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς στις νικηφόρες για μας εκλογές παρουσιάστηκαν φαινόμενα που με στεναχώρησαν. Και με στεναχώρησαν γιατί φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η κεντρική αξία της ‘Δημοκρατικής Ενότητας’ που λέει ότι ‘Είμαστε εδώ για τον τόπο μας και όχι για το κόμμα μας, ούτε για τους βουλευτές’. Φυσικά και σεβόμαστε τα κόμματα και το θεσμικό τους ρόλο στη Δημοκρατία. Και βέβαια, έχουμε και θα πρέπει να έχουμε άριστες σχέσεις συνεργασίας με τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Όμως, η σχέση μας με τους ανθρώπους που παίζουν ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, άρα και με τους βουλευτές, πρέπει να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του δήμου. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει, ότι ο δήμος μας αναγνωρίζει με γενναιοδωρία, όσες και όσους, βοηθούν το δήμο από οποιοδήποτε μετερίζι». 

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αποφασίσει η παράταξη να λειτουργήσει αυτή την πενταετία πιο οργανωμένα. Γιατί αυτή η πενταετία θα σηματοδοτήσει την μελλοντική μας πορεία. Τις λεπτομέρειες για τη νέα αυτή λειτουργία της ‘Δημοκρατικής Ενότητας’ τις σχεδιάζουμε με τους συνεργάτες μου και σύντομα θα σας παρουσιάσουμε τις σκέψεις και το σχέδιό μας. Περιμένω από όλες και όλους να είστε δίπλα μου σε αυτή τη νέα πορεία. Την πορεία προς το αύριο. Ένα αύριο ενωτικό και δημοκρατικό!».

Μετά την ομιλία του δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης ακολούθησαν παρεμβάσεις μελών και υποψηφίων της «Δημοκρατικής Ενότητας» που αναφέρθηκαν στην εκλογική αναμέτρηση και στο αποτέλεσμά της.